Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Ψήφισμα αλληλεγγύης στους συλληφθέντες των φοιτητικών κινητοποιήσεων του 2006-2007

ΨΗΦΙΣΜΑ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Π.Τ.Ε.Τ.

Το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2007 το φοιτητικό κίνημα και συνολικά η ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα βγήκαν δυναμικά στο προσκήνιο διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην αναθεώρηση του άρθρου 16 Σ και στην αλλαγή του νόμου – πλαίσιο για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων. Στις 8 Μαρτίου 2007, ημέρα ψήφισης του νόμου – πλαίσιο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα πανελλαδικό, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με συμμετοχή φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων. Την ίδια στιγμή που στο κέντρο της πρωτεύουσας διεξάγονταν μία από τις πιο μαζικές πορείες των τελευταίων ετών, με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, η τότε κυβέρνηση, ψηφίζοντας μόνη της μες το Κοινοβούλιο το νόμο, χρησιμοποίησε την καταστολή και την ωμή βία ως το μόνο σύμμαχο μιας αντιεκπαιδευτικής, αντιλαϊκής πολιτικής που προσπαθούσε να υλοποιήσει.
Όταν η κεφαλή της πορείας έφτασε στο ύψος της Βουλής, οι άντρες των ΜΑΤ προχώρησαν σε εκτεταμένη ρήψη χημικών και ασφυξιογόνων, ξυλοδαρμούς και  συλλήψεις «στο σωρό». Αρκετοί από τους διαδηλωτές δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τις δυνάμεις καταστολής, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συνολικά 61 συλλήψεις. Από τους συλληφθέντες, οι 49 κατηγορήθηκαν για πλημμελήματα και λίγες μέρες αργότερα αθωώθηκαν όλοι πανηγυρικά ενώ  το δικαστήριο ζήτησε να ελεγχθούν περαιτέρω τα αστυνομικά όργανα για παράβαση καθήκοντος (εξαιτίας των ξυλοδαρμών). Οι υπόλοιποι 12 παραπέμπονται για κακουργήματα και θα δικαστούν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Χαλκίδας στις 11 Οκτωβρίου 2011.
Ο συνάδελφός μας, Γιώργος Ματζούνης, φοιτητής της Κτηνιατρικής, συμμετείχε στο συλλαλητήριο στο μπλοκ των Φοιτητικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, το οποίο χτυπήθηκε με ιδιαίτερη βαναυσότητα από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Ο ίδιος, ενεργό μέλος του φοιτητικού του συλλόγου, ενώ υλοποιούσε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για συμμετοχή σε οργανωμένο και περιφρουρημένο μπλοκ, βρίσκεται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες (5 πλημμελήματα και 1 κακούργημα) .
Στον συνάδελφο Γιώργο Ματζούνη και τους υπόλοιπους 11 κατηγορουμένους προσωποποιείται η ποινικοποίηση του δημοκρατικού και αναφαίρετου δικαιώματος να διαδηλώνει ελεύθερα ο οποιοδήποτε πολίτης την αντίθεσή του σε κυβερνητικές επιλογές. Διακυβεύεται η δυνατότητα των φοιτητών να υλοποιούν τις αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων και τις κινητοποιήσεις τους. Παράλληλα, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που το φοιτητικό κίνημα ξαναβγαίνει στους δρόμους, οι διώξεις δημιουργούν κλίμα τρομοκράτησης με μόνο στόχο να κάμψουν τις αντιστάσεις όσων διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Αποτελούν χτύπημα του αγώνα όλης της κοινωνίας για πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.
Ο Φοιτητικός Σύλλογος στέκεται αλληλέγγυος στον κατηγορούμενο συνάδελφο, στη θέση του οποίου θα μπορούσε να είναι καθένας από εμάς που αγωνίζεται συλλογικά για τα δικαιώματα των φοιτητών και της νεολαίας.
Ζητάμε την άμεση αθώωση του συναδέλφου Γιώργου Ματζούνη και των υπόλοιπων 11 κατηγορουμένων.



*το ψήφισμα αναφέρεται περισσότερο σε ένα άτομο γιατί έχει φτιαχτεί από φοιτητές της κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης (σχολή του συγκεκριμένου παιδιού)





Από τη σημερινή συνέλευση μαζεύτηκαν κάποια χρήματα (25 ευρώ) για την οικονομική ενίσχυση των συλληφθέντων τα οποία και θα δοθούν στο γεν. συντονιστικό την Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου